Stockholm Tens på svenska

11 Aug 2017
Den formella avrapporteringen av Stockholm Tens 25:e upplaga har redan skett på engelska, främst för våra utländska gäster. Det kan vara värt att lägga till några synpunkter som främst berör lokala svenska förehavanden.

Tens startade för 25 år sedan med sitt främsta syfte att skapa en turnering där svenska lag kunde få mäta sig mot bra utländskt motstånd. Det kan nog hävdas att detta syfte uppnåddes under en lång följd av år. De bästa utländska lagen var för det mesta bättre än det inhemska motståndet, men svenska lag kunde sticka upp rätt ofta och slå motståndare som ytligt sett var starkare. En damserie introducerades efter några år och de lyckades uppnå samma mål som herrarna.
Antalet deltagande lag har dock minskat något på senare år, åtminstone på herrsidan, även om nivån på de bästa lagen förblivit hög.

Jag kan se tre förklaringar till denna minskning. En är att få av våra så-kallade starkaste lag väljer numera att delta. Allsvenska lag som Enköping och Hammarby ställde upp automatiskt varje år och gjorde för det mesta bra ifrån sig. Nu får arrangörerna höra att ingen är intresserad. Jag lägger mig inte i andra föreningars situation, men nog är det märkligt att dessa klubbar och även Trojan nöjer sig med en säsong bestående av kanske tio matcher. Det blir i bästa fall en match varannan vecka och det märks i flertalet allsvenska klubbar att entusiasmen avtar och att många hittar på andra aktiviteter när det inte längre finns regelbundna lördagsmatcher. Apatin tycks ha smittat av sig även när det gäller Tens eller Svenska 7s.

Den andra förklaringen är att det finns många fler 7- och 10-manna turneringar runt omkring i Europa. Alla kan inte locka till sig ett stort antal deltagare och det märktes i år att flera turneringar i år fick anpassa sig till färre deltagare.

Den tredje förklaringen är ekonomin. Detta gäller inte minst i England där ett stort antal klubblag sökte sig över Kanalen varje sommar. Deras antal har minskat drastiskt i år. Tens hade ett engelskt lag, Copenhagen har två, för att ta de närmaste exemplen. En 20-procentig devalvering av pundet har naturligtvis varit ett dråpslag.

Det blir således mycket att tänka på inför framtiden, inte minst med tanke på att rugbyplanerna i Årsta tämligen omgående kommer att omvandlas till kolonilotter!

Det vore dock helt fel att tro att Tens inte gick bra i år. Trots det stundtals hemska vädret blev inträdesintäkterna de högsta på tio år och det såldes t ex över 800 koppar kaffe.
De sex bästa herrlagen i Cupturneringen höll en mycket hög standard, hästlängder före Svenska 7s eller Allsvenskan. Södertälje, bland de bättre 7-manna lagen i Sverige, kämpade tappert men hade inte mycket att sätta emot när det började dra ihop sig Dag 2. Ett starkt Stockholm Babas höll för det mesta en halvlek mot det tuffa motståndet. Exiles var ett av sex bra lag, med meriterande segrar mot starka litauiska och engelska lag.
Även den lägre herrturneringen fungerade i stort sett bra. Uppsala, Erikslund, Linköping och Katrineholm valde rätt nivå och det blev några bra matcher dem emellan. Fortsätt gärna med denna uppdelning!

De flesta seriösa svenska damlag ställde också upp och det blev ett stort antal jämna matcher. Jag tror inte att några missunnar Linköping sin seger, de gjorde bra ifrån sig under hela turneringen. Och tack än en gång till de skotska tjejerna som dök upp för tredje året i följd, denna gång med benämningen Spàin fhiodha (Wooden spoon på gaeliska)

Till sist ett varmt tack till Svenska Rugbyförbundet som inte skrivit ett ord om Sveriges ledande rugbyturnering vare sig före, under eller efter turneringen. Skäms Ni aldrig?Author: HM Sr