Veckoslutets rugby

8 Jun 2018
Teoretiskt har vi många matcher även denna helg men huruvida alla matcher spelas är en annan fråga. Att det blev tre w.o. ur ett fullständigt serieprogram för ett par veckor sedan är illavarslande. Hur som helst, det bör bli flera roliga matcher i helgen.

Herrarnas Allsvenska rullar vidare med en Exiles resa till Pingvin, medan Trojan tar emot Enköping. De Allsvenska matcher som hittills redovisats på nätet har inte varit särskilt imponerande, men serien i alla fall verkar relativt jämn. GP-sjumanna har hindrat många elitspelare att delta i Allsvenskan; detta har främst drabbat Exiles, men även Enköping och Göteborg har berörts.
Vi har haft tre omgångar av SM för sjumanna, även här med stympade lag, och standarden har varit mycket beskedlig. Exiles och Troján från Allsvenskan valde att inte delta, Pingvin lyckades inte ens kvalificera sig till semifinalen och Enköping gick till final med ett nödrop.
Det verkar som om Södertälje och Göteborg är SM-favoriterna, med Wexiö en outsider söderifrån.
Till matcherna nu på lördag: Pingvin har bara spelat två seriematcher: 34 – 0 mot Troján och 28 – 24 mot Göteborg, båda två hemma. Pingvin utnyttjar sin lilla spelplan på ett effektivt sätt, men är utan 2-3 utländska spelare som satte tonen förra året. Det påstås att det kommer förstärkningar under säsongen. Vi får se hur det blir lagom till slutspelet men än så länge är de svagare än förra året.
Exiles har accepterat att de förlorat upp till 10 spelare i samband med GP. Men några dyker upp då och då i Allsvenskan och Exiles har dessutom tagit in några spelare från utlandet. De är således fortfarande relativt starka. De har slagit Göteborg 51 – 6 och Enköping 41 – 12 på bortaplan, dock utan att briljera. När de invigde sin nya plan på Skarpnäck blev det annat ljud i skällan. Trojan hade inget dåligt lag men blev utklassade 79 – 0. Laget som reser till Trelleborg på lördag håller ungefär samma standard och kan de hålla samma nivå bör de kunna slå Pingvin. Hemmalaget har alltid en bra publik med en trevlig inramning och det kan bli en trevlig tillställning. Jag ser fram emot en spännande match.
Trojan tar emot Enköping i andra Allsvenska matchen. Enköping har många mycket unga spelare med, t o m 16-åringar, men innan de tröttnade på slutet gjorde de bra ifrån sig mot Exiles. Spelar Tim och Robin är det frågan om inte de kan slå Troján.
På damsidan har det också varit tre långa sjumannaomgångar. Här blir det nog Exiles och Vänersborg som möts i finalen för andra året i föjld. Men även här blir det flera nyckelspelare som är upptagna ute i Europa.
Exiles spelar mot Enköpng som nu gör sin säsongsdebut två veckor före midsommar och Vänersborg tar emot Pingvin. Det blir nog två hemmasegrar. Skåne Ladies mot West Gota har jag ingen aning om.
I div. 1 förra veckan var Södertälje och Hammarby för starka för Erikslund och Kalmar Södra. Nu möts de en gång till med Erikslund och Hammarby på hemmaplan; troligtvis får vi samma resultat en gång till.
Jag överlämnar Div. 2 med varm hand åt andra. Det vore trevligt om några av dessa klubbar orkade skriva några rader själva.Author: HM Sr