Bra första dag för Tens

4 Aug 2018
Exiles har nu flyttat från Årsta och Stockholm Tens firade sitt tjugosjätte jubileum med att flytta till Skarpängen på Söder I Stockholm. Ytterligare en förändring var att Allan Mabon efter 25 år som huvudansvarig överlämnade uppdraget till Jennifer Sundquist. Ytterligare en nyhey var att för första gången Touch-rugby lag blev inbjudna.

Så manga ändringar I förening med ett svagt intresse från Svenska och Brittiska rugbylag ingav en viss oro för turneringen, men efter första dagen var den allmänna uppfattningen att det hade gått over förväntan. Det fans nio herrlag, sju damlag och hela åtta blandade touchlag och samtliga dök upp enligt programmet.
De top-fyra herrlagen var Exiles, Hammarby och Akuma från England samt Vestais från Lettland. I första omgången lyckades Exiles bemästra ett bra Lettländskt lag och vann till sist 31 – 0, medan Hammarby bjöd på hyfsat motstånd mot de rutinerade engelsmännen för att till sist förlora 21 – 0. I andra omgången skulle Vestais slå Hammarby och ett starkt Exiles lag skulle slå Akuma. Men det blev inte så; Hammarby gjorde en fin insats genom att slå Letterna 28 – 22, medan Akuma visade prov på ett mycket starkt försvar och flera bra kedjespelare. Exiles gjorde för manga misstag och förlorade till sist med 14 – 10 genom matchens sista anfall. Sista omgången blev således oviss;
Exiles gjorde sin plikt och drog ifrån Hammarby till sist med 31 – 0. Sedan var det Vestais tur att skärpa sig; de spelade ut Akuma och vann till sist 29 – 7.
Exiles och Akuma två segrar samt Hammarby och Vestais en vardera. Semifinalerna avgjordes genom poängskillnaderna. Exiles hade +58, Akuma +3, Vestais -15 och Hammarby -46. Det blir således de två svenska lagen som möts i ena semifinalen och de två utländska I den andra ii morgon eftermiddag.

De fem återstående herrlagen avslutar sin round-robin i morgon förrmiddag. Exiles Twos är obesgrade efter vinster mot Erikslund (36 – 0) och en tuff match mot Sverige U20 (17 – 5). Det blir nog Exiles och U20 som möts i finalen.

Damerna visade prov på flera roliga matcher. Linköping vann Tens 2017 men var lite svagare i år. De förlorade mot såväl Mamas som Uppsala. I gruppspelet var den avgörande matchen mellan de eviga motståndarna Exiles och Vänersborg. I dag var Exiles klart bättre; de lyckades tygla Minoanna som bara sprang iväg med matchens sista spel. 22 – 7 blev slutresultatet. Det blir nog Exiles, Mamas och Vänersborg som går till semifinal, Sista platsen avgörs mellan Uppsala och Stavanger.

Dagens “success story” var definitivt touch-turneringen som tveklöst kommit för att stanna. Med lag från Danmark, Finland, Tyskland och Sverige som alla spelar touch regelbundet fick vi flera spännande matcher där tempot förvånade de oinvigda. Exiles och andra hade plockat ihop ett lag Brand New Heavies som mest bestod av tidigare kvinnliga och manliga landslagsspelare som skulle få en trevlig och föga krävande eftermiddag bland touch-experterna. De flesta av dem var slutkörda efter en enda match! Mer om touch-turneringen I morgon.Author: HM Sr